.... Правенето е в основата на живота и развитието ......

събота, 4 декември 2010 г.

6. Родителска среща

Изминаха около 2 месеца от решението за създаване на новия родителски кооператив до неговото стартиране. С етикет "Как се съдава родителски кооператив.." ще опиша стъпките, които изминахме, защото мисля, че е ценен опит. И защо не повече хора да се решат на подобна крачка...
Подкрепиха ме Ри ри ра-Лозенец и бъдещата ни учителка, която търпеливо ни изчака докато се съберем и организираме. Но държа да отбележа за скептиците:) че съм тръгнала сама- не сме били група майки от района (съмишлениците и желаещите се появиха за тези два месеца); без конкретно място - прекрасната къща, която надмина очакванията ми изникна после; без големи финансови възможности, които да ми позволят да рискувам примерно; без излишно свободно време - работеща майка съм
... Без това, без онова ... и все пак става :)
По този повод ми се върти една мисъл "Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства." Аз дори не бих го нарекла силно желание, по-скоро ясно намерение или единственият логичен, естествен избор в даден момент. Нормален избор за нас, нашите деца, в нашето време. Начинание, което се базира на взаимно доверие, уважение и разбирателство между група хора. Споделена радост и отговорност :)

Проведохме си много важна и ползотворна родителска среща. Обсъдихме всички неща, които ни вълнуваха, за които сме се чудели на теория и които вече започваме да усещаме с практиката. Опитахме се да потърсим баланса между идеите и разбиранията на всяка една от нас ( те не са толкова различни, а ако са е още по-интересно) относно ред, правила, отношение, занимания. За целта бяхме подготвили ето тази анкета с информация:

I.Някои основни характеристики на детето

1.Как бихте определили детето си с няколко думи / като темперамент или изявени характеристики, настроения, емоции/?

2. Някакви страхове, неща, които не обича?

3. Любими неща:

II.Основни изисквания по отношение на възпитанието на децата, подхода към тях и т.н.

III.Адаптация

1.Имате ли някакви по-особени притеснения относно адаптацията / например отделяло ли се е досега детето, за колко време, как му се е отразило и т.н./?

2.Как предпочитате да протече адаптационния период /например плавно и постепенно, с повече ваше присъствие; по-рязко и категорично.../?

IV.Организация

1.Посочете начален и краен час, който ви устройва за започване и приключване на заниманията в къщата:

2.Минимален и максимален брой дежурства, които може да давате /за седм. Или за месеца/:

3. Някакви специални желания и препоръки относно организацията като цяло- идеи, мисли, представи за родителския кооператив ?

V.Занимания

1.Имате ли някакви специални изисквания относно заниманията / да се набляга на нещо, да се избягват някои неща/ ?

2.Имате ли някакви специални изисквания или препоръки към учителката ?

3.Държите ли на излизането навън и при какви условия да става това?

4.Какви занимания можете/искате вие да предложите на децата?(не е задължително)

VI.Храна

  1. Как се храни детето Ви /с желание, с неохота - трябва да се предлага по-настойчиво или е злоядо/?
  1. Предпочитани храни от Вашето дете:
  1. Има ли храни, които детето не обича? Някакви алергии към храни?
  1. Храни и продукти, на които Вие държите да се набляга:
  1. Имате ли афинитет към здравословното хранене, и ако не – против ли сте ако други родители са по-стриктни на тази тема ?
VII.Хигиена

1.Имате ли някакви специални изисквания по отношение на хигиената?

2.Някакви алергии към препарати и други?

3.Имате ли стремеж да се използват по-екологични и безвредни препарати?Ако не, имате ли нещо против ако други майки са по-стриктни по тези въпроси?

4.Използва ли памперс детето Ви? Ако да колко често да се сменя? Да се опитва ли да се учи да ходи в гърне или на тоалетна?

5.Ако ходи детето на гърне или тоалетна – да се пита ли или да се настоява да ходи?

1.Спи ли детето Ви следобеден сън и от колко до колко обикновено?

2. Обикновено как заспива? Има ли трудности, лесно ли се буди?

3.Държите ли да се настоява за следобеден сън ако детето не иска да спи?

VIII.Дисциплина
  1. Държите ли на някакви конкретни правила по отношение на дисциплината?
  1. Кога считате, че възрастния (учител, родител) трябва да се намесва в заниманията, игрите, конфликтите и как?
  1. Как постъпвате при тръшкания или конфликти между деца?
  1. Случва ли се често детето ви да проявява капризи, инат, собствено мнение? Как гледате вие на това и как реагирате?

IX.Здраве

  1. Трябва ли според Вас да се правят изследванията, които са задължителни за детските ясли/градини преди децата да започнат да посещават кооператива?
  1. Трябва ли според Вас да се допускат болни деца до заниманията и каква е границата (малко сополки, кашляне от време на време)?

  1. Наскоро (или не толкова скоро) прекарани боледувания, специфични слаби места на детето, за които може да се съблюдава (например уши, гърло, бели дробове-кашлици)

Друго.....


Абсолютно майчинска(инстинктивна) анкета, измислихме си я на базата на това, какво ни интересува да знаем за другите деца и какво искаме другите да знаят за нашето. Обрисувахме си определен ред и правила, като си казахме, че правилата са за помощ при организацията, но и че се нарувашат и в това няма нищо фрапиращо ( в противен случай бихме станали жертва на някаква скована система или амбиция). Стремим се към максимална естественост и откровеност спрямо децата, към това да се чувстват живи, щастливи и част от това, което се случва около тях; към това да има моменти, когато да се съобразяват и моменти, когато свободно да се самоизразяват.

"Това малко същество, което независимо в коя част на планетата се намира и какъв цвят на кожата има, еднакво силно желае да живее в мир и добри условия, да учи и да се развива."